Fina Veciana: Priorat (2010)
La
gastronomia delicada i sofisticada no és per als afamats. La gastronomia, els
seus productes, és per a aquells que són capaços de dominar l'impuls de
nodrir-se i després de calibrar-lo i deixar-lo viu però atemperat, es disposen
a paladejar les menges sense urgències. Hi ha gourmets que els agrada cuinar-se
ells mateixos la teca. Això un afamat no ho podria fer mai. L'afamat es
cruspiria els ingredients abans de convertir-los en un plat elaborat. Amb tot,
sempre hi ha persones amants de la simplicitat; hi ha sibarites d'exemplar
modèstia que tenen la fórmula per accedir a la difícil facilitat. Aquests ens
proporcionen tot un altre estil de gourmet. Són els que troben en el menjar
primari i popular, la millor satisfacció per al paladar. Són els de la clotxa
feta amb un bocí de pa rodó, cuit lentament, farcida de fesols de bona mena, d'un
a un, com recomanava l'admirat senyor Queralt, sastre genial i personatge
seductor, cuinats amb el millor oli del Camp, coronat tot plegat, per una
llangonissa ben feta que podria ser de diferents llocs -de no gaires- com, per
exemple, d'Alforja.
Aquests sabors simples, coneguts, assentats i
amorosament envoltats per un pa de renovada factura i idèntica fórmula i
acompanyats d'un vi vehiculat per un porró de raig mitjà, del poble prioratí al
qual hom guarda major fidelitat personal, acomplint així la recomanació secular
de 'pa mudat i vi usat'. Amb tot això pot establir-se un producte gastronòmic
-sens dubte d'anar per casa, però "sabent, a casa, com hi cal estar",
com deia el poeta tarragoní Vives i Miret-, un producte capaç de convèncer a
tothom, tret del desganat i el llepafils, fins i tot el gourmet sincer no
espatllat per l'esnobisme; aquell que no vol establir càtedra sinó, simplement,
menjar a gust. També podria satisfer l'afamat sense pal·liatius que podria
rescabalar-s'hi dels sofriments, sinó el reprengués, a base de queixalades
d'obertura màxima, entonat pels sabors simples i naturals, sense altres espècies
ni aromes que les inherents a les bones matèries, saludablement conreades,
collides al punt, respectuosament manipulades i escollides per mitjà de la
saviesa popular.
Xavier Amorós.
Aquest article
va ser publicat el 4 d'abril de 1993 al Nou
Diari.
Sobre Fina Veciana: http://finaveciana.blogspot.com.es/
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada