dijous, 3 de novembre del 2011

Per l'Ascensió, cireretes a abundor (La Cabana)







Hamer y León, Juan van der (1596-1631): Bodegón con un jarro de cristal, alcachofa, un cesto de cerezas y albaricoques, un cesto con higos y un plato de plata con manzanas.
La iaia Remei, en les seves expressions quotidianes utilitzava molts refranys i, també, algunes paraules que només els hi escoltàvem a ella. Pel temps de les cireres n'hi van aprendre dues de noves: consuetud y primícia, i també un nou refrany: "Per l'Ascensió, cireretes a abundor".
Quan el cirerer de cor de colom que hi havia plantat en una raconada de les feixes baixes començà a mostrar el seu acolorit fruit, la iaia ens digué que per consuetud calia portar el primer cistell de cireres als amos: la primícia. Efectivament, quan ja les cireres de cor de colom havien agafat aquell color roig robí intens, dedicàrem un matí a collir-ne. Tal com ens explicà la iaia, calia escollir les cireres madures i collir-les amb punxó, ja que ni les verdes ni les collides sense l'apèndix que les unia a l'arbre eren presentables.A poc a poc, el cistell s'anava omplint, ja que hi treballàvem la iaia, la Núria i jo. Sorprenentment, al costat del cistell destinat als amos n'hi havia un altre de més petit, que també calia omplir curosament.
- Per a qui ha de ser aquest altre cistell? -preguntà ma germana.
- Per a mossèn Tomàs.
I jo, qu encara tenia present les guerres entre carlins i liberals atiades per l'Església, no vaig poder menys que preguntar: "A veure, iaia, els mossens de l'Església, com són, bons o dolents?"
- Tu has vist algun arbre, com ara aquest mateix cirerer, que tingui tots els fruits perfectes, sense ni una cirera podrida o tocada dels pardals?


JOSEP GIRONÈS (2008): La cabana. Cossetània Edicions, Notes de Color; 13, pp. 36-37.






Digitalartfoto (2010): La Fatarella

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ENGRANDEIX EL TEXT