divendres, 22 d’abril del 2011

Conreus de Catalunya

Joaquim Mir: Santa Maria, Maspujols
Sentim la grandesa dels paisatges naturals, però sentim i estimem més la bellesa dels conreus, on la natura és humanitzada. I sentim i estimem i admirem sobretot els conreus de Catalunya, que han d’ésser posats entre els més admirables del món.

En els nostres pagesos hi ha un amor sensual per la terra i un sentiment artístic innat. Per això ells caven i llauren tan bé, i fan tan drets els solcs dels camps i els crestalls dels horts, i donen una viva simetria a les feixes i als rengles de plantació, i distribueixen els cultius amb un ritme que s’avé amb el decorat de la terra i del cel.

Davant un camp ben conreat, i encara més si és de regadiu, ens entra pels ulls el gaudi de la vida. En la natura independent hi ha una bellesa feréstega que ens dóna un gaudi barrejat d’inquietud i de neguit. En la natura humanitzada i dòcil hi ha una somrient bellesa que ens ofereix el gaudi sedant.


Bell és el bosc, bell és el jardí. Més bell és encara l’hort. Entre el bosc espontani i el jardí artificial, plau-nos l’hort, fecunda obra de l’art, més natural que el jardí i més humà que el bosc. En el món de la natura l’hort té un encís de sensualitat, però d’una sensualitat sanitosa i serena. Els arbres i les plantes de l’hort s’encenen en el sol, es banyen en la pluja, beuen àvidament l’aigua que el rec els porta, xuclen amb golafreria d’infant els mugrons del terròs, s’inflen i s’engreixen en la carn dels fruits. Aquest bocí de terra opulenta, molla i agençada que és l’horta, té gràcies i delícies d’esposa en camí de maternitat.

[...] els nostres pagesos, fins aquells que senten l’atractiu de la ciutat, quan treballen al tros fan l’obra ben feta. I els homes que han viatjat molt i han vist molts conreus, des dels primitius fins als científics, han de declarar que els conreus de Catalunya són, per l’amor i l’art sobri que elpagès hi posa, dels millors que hi hagi avui.

Antoni Rovira i Virgili (1928). Teatre de la natura. Barcelona. Barcino
Joaquim Mir al Camp de Tarragona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ENGRANDEIX EL TEXT