dissabte, 31 d’agost del 2013

La flor de sal al Delta de l'Ebre

Jesús Monterde (2008): Salinas
La flor de sal és una forma de sal pura recol·lectada amb tècniques tradicionals. […] es produeix a partir de la capa fina de cristalls salins que es forma en unes petites basses de les salines. Entre els mesos de juliol i setembre, aquests microcristalls fràgils compostos per diferents tipus de sals són recol·lectats diàriament amb sistemes manuals i de forma artesanal, assecats al sol i posteriorment envasats. Així s’obté la flor de sal del Delta, Deltasal, un producte cent per cent natural sense cap tipus de tractament ni additius.
La demanda constant de noves sals de gamma alta i de sals gourmet, especialment de la flor de sal, van motivar la creació d’una salina tradicional en el cor de la salina industrial, vinculada i compromesa amb l’ecosistema, per recol·lectar aquest tipus de sal de forma manual i seguint el sistema tradicional dels Marmots, a Portugal, o dels Paludiers, a França.
La diferència essencial entre la flor de sal de Deltasal i la resta de sals es basa en el fet que aquesta és una barreja de diverses sals marines —principalment de clorur de sodi, clorur de magnesi i clorur de potassi— i d’altres sals en petits percentatges que són necessàries i bàsiques per al nostre organisme i que aporten la qualitat organolèptica bàsica per a enriquir i ressaltar el sabor dels aliments d’una manera extraordinària.
A més, a causa del seu origen marí i de la seva cristal·lització especial, la flor de sal conté el 80% dels oligoelements necessaris per al nostre cos. Per tant, podem afirmar que una dieta amb aquest tipus de sal és una forma sana d’evitar haver de complementar la nostra alimentació amb suplements minerals. […]
Convé tenir present que per la seva composició aquest tipus de sal sala menys que qualsevol altra sal convencional i que es dissol amb més facilitat. És especialment recomanable per a carns, pasta, verdures, peix i amanides.
Se’n desanconsella l’ús en bullits, ja que una vegada dissolta perd gran part del seu valor nutritiu i dels seu sabor tan característic.
Pel seu contingut alt en oligoelements i minerals, podem dir que la flor de sal és la sal ecològica i natural més completa del món en nutrients.

Beltran i Beltran, Josefina i Lluc. Salines de la Trinitat: La flor del Delta. Dins Delebre. Revista de les Terres de l’Ebre.

Si voleu llegir més, CLIQUEU-HI.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ENGRANDEIX EL TEXT