dimecres, 13 de juliol del 2011

Fruita dolça


Els climes artificials, les tècniques diverses, han acabat amb la vigència d’aquella dita: cada cosa al seu temps, i, per figues, a l’agost, aplicada a la fruita. Certament, ha desaparegut, entre moltes altres especificitats, el temps de les cireres, perquè, si el mercat ho demanés i l’operació fos rendible, hi podria haver cireres pràcticament tot l’any. I el mateix, em sembla que passa, o podria passar, amb una infinitat de fruites, fins i tot en el cas de les figues fresques. Amb tot, l’afirmació sobre la figa i l’agost, m’ha semblat, sempre, inexacta, perquè les figues en plena forma duren bastant més que una mesada a l’any. Es comença per la figa-flor que es pot trobar des de l’inici de l’estiu, i, a l’altre extrem de la temporada, podem comptar amb les exquisides figues tardorals. Aquí, al Camp, en la varietat coll de dama, si una aigua maldestra del final de setembre no les ha badades, al principi d’octubre són extraordinàriament dolces i saboroses i en tenen prou amb el sol morigerat de la tardor per assolir un punt ideal de maduresa. I, entremig, han verolejat, sota els pàmpols, tot un bé de Déu d’altres espècies.
Hem d’acceptar que la tècnica —sovint tan afortunada— ho ha trasbalsat tot. Queden poques fruites que se salvin de la selecció interessada i de la massificació sistemàtica. Perduts en algun racó, deuen subsistir, per exemple, presseguers de secà, de fruits petits, coberts de pèl moixí, que, en el seu moment, són un petit niu de nèctars i d’essències. Però al mercat, només hi trobem la fruita produïda amb les seves possibilitats comercials. Penso que una de les poques fruites que es manté igual és la síndria, protagonista de les més antigues i populars revetlles estiuenques, al costat del piano de maneta i la gasosa.

Bomba de sucre —tradueixo Alfonso Canales—, aixarop de delícies, hivern acumulat: escampa el teu alè, tan fresc, per sobre el foc de l’aire!
Xavier Amorós (21 de juliol de 1988), dins Botigues de mar (1987-1989). Reus: Edicions del Centre de Lectura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ENGRANDEIX EL TEXT