dimecres, 7 de febrer del 2018

El Mercadal

Foto de LAURETART
Quan era jovenet, vaig viure en un carrer de vora el Mercadal, que era la plaça de la Verdura, per altre nom popular. [...] Hi havia verdulaires i fruiteres d’anomenada. Per alguna raó havien agafat prestigi entre el públic comprador, com l’Angeleta Torrell, l’Anita Inglès, les germanes Costa, la Fortuny, la Quer, la Ribera, la Sesma, la Silvèria... Se’n destacava la Maria-de-les-taronges. Llavors, rebien les taronges del País Valencià, en tren, un servei ferroviari que arribava a Salou a mitja nit i, perquè poguessin ésser a la parada, a Reus, a l’hora d’obrir, amb el carro anaven a Salou a esperar el tren. [...] N’hi havia hagut unes altres, que eren força conegudes, amb un renoms que les distingia, també al Mercadal. La Cisqueta-dels-cigrons oferia llegums remullats i també de cuits. La Cèlia-dels-plàtans i la Pilar-dels-plàtans venien fruita; la Pilar era d’origen aragonès, tal com el prenom dóna a entendre, i passava per molt trempada i divertida. La Nas-de-retaló era revenedora de verdura; es deia –i Déu ens perdoni si no és veritat– que un fill seu va fer una malifeta al pare perquè maltractava la mare, i no ho podia sofrir. La Guenya era gallinaire al carrer de la Mar, en una botiga d’aviram.
Al bell començament d’aquest segle [XX], Joan Puig i Ferreter va descriure el Mercadal amb un entusiasme encomanadís, amb paraules lluents i atlètiques, amb colors llampants de pintura impressionista. Descrivia el Mercadal de les verdures i els pagesos, a l’hora del gran bullici d’un dilluns, dia de mercat, quan s’afegien a la gent de la vila una multitud de forasters arribats d’una mica pertot de la rodalia del Camp, i fins i tot d’una mica més enllà, del Priorat i de la Ribera d’Ebre, amb els mitjans de transport de l’època, és a dir, ases, matxos, carros, tren, amb productes per a vendre i amb la il·lusió de comprar tant com poguessin.
[...] Els matins de cada dia, abans d’inaugurar-se la plaça nova del mercat, el Mercadal era un gran espectacle, des de la matinada, quan s’hi començava a veure amb claror de dia. Anaven arribant els carros dels masos, amb els paners del que havien collit, frec encara de rosada.
(pàg.13-15)

Ramon Amigó, Les places... (1999)
La plaça del Mercadal cap al 1907. Fotografia extreta de "Reus 1900. Segona ciutat de Catalunya"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ENGRANDEIX EL TEXT